Könyvek

Szabó Mária: Gyógyító természet
növényben, zöldségben, gyümölcsben
(Cheiron Studio Kiadó, Budapest, 2008.)

A táplálkozástudomány kutatói az elmúlt évtizedekben folyamatosan hozzák nyilvánosságra – sokszor szenzációként ható – eredményeiket napi táplálékaink gyógyító vagy ártó hatásairól.
Ma már tudjuk, hogy a retek és a hagyma antibiotikus tulajdonságú, mint ahogyan a vörösbor vagy a zöld tea is, hasonlóan a pirospaprikához, amely még az ízületi panaszokat is orvosolja. Tudjuk azt is, hogy magas koleszterinszintnél és magas vérnyomásnál nem szabad sok állati fehérjét fogyasztani, a daganatos betegek pedig szinte kizárólag növényekkel, közülük is elsősorban piros bogyós gyümölcsökkel, zöldlevelű zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel táplálkozhatnak. Magas vérnyomásra a dió- és az olívaolaj kifejezetten gyógyító hatású, a húsok zsírjai vagy a fehér liszttel és finomított cukorral készült tészták vagy sütemények pedig ártalmasak. Számos olyan konyhai zöldség, gyümölcs és fűszernövény akad a háztartásban, amellyel fejfájást (alma, körte), hányingert (gyömbér), szempanaszokat (málna, áfonya), homloküreg-gyulladást és náthát (torma, retek), gyomorfekélyt (káposztalé, zabpehelykása, menta), reumát, köszvényt (köles), fáradékonyságot (brokkoli, eper, bazsalikom, fokhagyma), álmatlanságot (banán, citromfű) vagy cukorbetegséget (bab, borsó) orvosolhatunk.
A könyvből azt is megtudhatjuk, hogy táplálkozási szokásaink és hagyományaink logikusan összeállított egészségvédő ételkombinációk, amelyek csak együtt fogyasztva közömbösítik egymás esetleges káros hatásait. Nem véletlen, hogy éppen tormát eszünk a húsvéti füstölt sonkához; savanyú káposztát a csülökhöz; hagymát és retket a kolbászhoz. A sólet árpagyönggyel (gersli), a bableves pedig savanyú káposztával régi bevált húspótló fogások – de a belefőzőtt zsíros füstölt hús káros hatásait a koleszterinszintet csökkentő savanyú káposzta és gersli vagy a jó vörösbor is közömbösíti.
Több, mint 80 növény – köztük zöldség, gyümölcs, gabonaféle és gyógyfű – gyógyító hatásait, előnyös fogyasztási módjait és fogyasztásuk optimális időszakait ismerteti a szerző, egyszerűen elkészíthető vírus- és baktériumölő italokkal, ételekkel, csírákkal, különböző panaszokat gyógyító teákkal, kenőcsökkel és olajakkal együtt.
A könyv adatai:
124x186 mm, 144 oldal,
keménytáblás, cérnafűzött
ISBN: 978 963 06 4931 5
Ára: 2800 Ft
Könyvvel kapcsolatban érdeklődni lehet:
Telelefon: 06-1-269 11 96, 06-26-374 225, mobil: 06-30-98 25 653
vagy E-mailben.