Gyógynövények

Dióolaj - Juglans Regia – a gyógyászati multifunkciós csodaszer!
A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében alkalmazható dióolaj rendszeres fogyasztása elősegíti a vérnyomás csökkentését, növeli a hasznos HDL-koleszterinértéket és csökkenti a káros LDL koleszterinszintet. Jótékony hatást gyakorol az idegsejtek és az agy működésére, növeli a szellemi teljesítő- és koncentrációs képességet, javítja a memóriát és aktiválja a zsíranyagcserét.
A dióolaj különlegessége, hogy harmonikus egységben tartalmazza a telített, telítetlen és többszörösen telítetlen (linolsav) zsírsavakat. A vér zsírtartalmát csökkentő Omega 3 zsírsav, valamint az Omega 6 zsírsavtartalom mellett B-vitaminokban is gazdag, amely az idegrendszer erősítéséhez szintén hozzájárul.
A dióolaj magas magnézium-, valamint cink-, vas, kalcium, kálium és foszfortartalma a stressz csökkentésében is szerepet játszik, emellett a testi-szellemi teljesítőképességet és az aktivitást fokozza. Magas E-vitamin tartalma bőrápoló, ebből következik széleskörű kozmetikai felhasználása a ránctalanítástól a bőrgombán át a hajápolásig.
A B- és E-vitamin együttes hatása antioxidáns hatást fejt ki, amely a gyulladásos és fertőzéses megbetegedések megelőzését is elősegíti.
Ez a francia konyhában meghonosodott egyedülálló íz világú, rendkívüli friss aromájú delikat-olaj sütésre alkalmatlan, eltarthatósága behatárolt, kb. 6 hónapig tartható el sötét, hűvös helyen.
Részlet Szabó Mária: Gyógyító természet című könyvéből:
Dió
A diófa a fák sorában elfoglalt előkelő helyét nemcsak értékes bútorfájának és drága gyümölcsének köszönheti, kultikus szerepéről és mágikus erejéről is híres, évezredek óta. Ennek a korai kőkorszaktól ismert és az ókori görög-római kultúrában is nagy becsben tartott fának a virágát és levelét is máig felhasználják a népi és a természetgyógyászatban. Levelének legalább akkora mágikus erőt és gyógyhatást tulajdonítottak a régiek, mint fájának és termésének. Levele párnába töltve nyugodt alvást, füstje fellazult lelkiállapotot, virágának vizes kivonata pedig stabilitást és döntésképességet biztosított. Kaliforniai kutatók az elmúlt években bizonyították gyümölcsének kiemelkedő szerepét elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni harcban. Naponta egy maréknyi dió elfogyasztása bizonyítottan csökkenti a vér koleszterinszintjét – állítják a barcelonai klinika kutatói. 50 dkg dió ugyanis fedezi egy felnőtt napi szükségletét az ún. omega-3 telítetlen zsírsavakból, amelyek a szervezetben a szabad gyökök sejtpusztító hatását akadályozzák. A dió emellett nagy mennyiségű növényi fehérjét, valamint A-, B1-, B2-, B3-, C- és E vitaminokat, valamint magnéziumot, vasat, káliumot, kalciumot, cinket tartalmaz. Rendszeres fogyasztása számos vitamin- és ásványianyag-szükségletünket segít fedezni, ami ellenálló képességünk erősödéséhez vezet. Kúraszerű fogyasztása (6 héten keresztül) tengeri hallal és zöldségekkel együtt nemcsak a szív- és érrendszeri betegek, de az egészségesen táplálkozni vágyók számára is ajánlott.